Markt en Overheden

Energielabel wordt duur, regel het daarom nu!

Juni 2020.

De Vereniging Eigen Huis vindt het nieuwe energielabel, dat minister Ollongren per 1 januari 2021 wil invoeren geen goed plan. De vereniging zet vraagtekens bij dit dure label, dat huiseigenaren geen extra handelingsperspectief geeft en los staat van de maatregelen uit het klimaatakkoord.

Wij adviseren huiseigenaren, die de komende jaren overwegen te verhuizen of nog geen label hebben om nog dit jaar het huidige energielabel aan te vragen. Dit kost gemiddeld € 7,50 en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd. 

Vraag een energielabel aan      In 5 stappen een energielabel

Wel duurder, niet beter!

Het nieuwe energielabel zal gemiddeld € 190 gaan kosten. Dat is 25 keer zo duur als het huidige label, maar biedt daarvoor nauwelijks iets extra. Belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar de woning moet komen om het huis in te meten en het nieuwe label te bepalen. Daardoor ben je wel veel duurder, maar niet beter af. Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: “Dat is onbegrijpelijk. Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis.” Uit de onlangs gehouden internetconsultatie blijkt echter dat de minister, ondanks kritiek uit de Kamer, ongewijzigd vasthoudt aan haar plannen om het nieuwe label in te voeren.