Muren isoleren

Samen isoleren bespaart kosten; bundel de kracht van buren en profiteer mee. Belangstelling? Mail dan naar: werkgroep@gp2030gv.nl

dd. 2 september 2020

Als je na HR++ glas je huis energie neutraler wilt maken of als je vloerverwarming wilt aanleggen is soms het extra isoleren van de spouwmuur een goed idee. Als Werkgroep Energietransitie hebben we hiervoor meerdere volledig gecertificeerde leveranciers benaderd. Aanbiedingen zijn beoordeeld op prijs, verhoging isolatiewaarde en duurzaamheid. De gunstigste worden hierna gepresenteerd. Deze geven een indicatie van de mogelijkheden en de kosten. Alle leveranciers willen eerst de woning inspecteren en per woning een isolatieadvies en offerte opstellen, waarbij ze de prijzen hanteren die we zijn overeengekomen.

Spouwmuurisolatie

De SEEH subsidie is in augustus verhoogd naar € 8,- per m2. Let wel, er moet daarnaast nog een 2e isolatie activiteit plaatsvinden!!!

Voor spouwmuurisolatie lijken drie materialen voor de hand te liggen: glaswol bij blazennavullen met HR++ EPS parels of navullen met UF-schuim. Deze producten worden onder verschillende merknamen geleverd.

  • Glaswol

Als je huidige isolatiemateriaal glaswol is, dan heeft het de voorkeur de aanvulling ook met glaswol te doen. Bovendien is glaswol duurzaam. Voor glaswol is minimaal nog een luchtspouw nodig van 3cm. De verhoging van de Rc-waarde is afhankelijk van de dikte van de aan te brengen laag: van 5 tot 7 cm, Rc toename 1,4 tot 2,0 m2K/W.

[De afkorting RC staat voor Resistance Construction, oftewel de thermische weerstand van een constructiedeel. Met de Rcwaarde wordt de isolatiewaarde van constructies als een spouwmuur, een combinatievloer of dubbel glas aangeduid.]

  • HR++EPS parels

HR++EPS parels worden, voordat zij in de muur worden gespoten, besproeid met een bio- gebaseerde lijm, wat voor een stevig isolatiepakket zorgt. Rc toename 1,25 tot 1,9 m2K/W bij laagdiktes van 4 tot 7cm.

  • UF-schuim

UF-schuim in bestaande woningen kan verouderd, verpulverd of gekrompen zijn. Aanvullen met een modern UF-schuim (merknamen o.a Exellent Foam, BioFoam, Aminotherm) is mogelijk. Dit type schuim maakt geen gebruik van Cfk’s . Ook verzakte glaswol -solatie kan hiermee weggedrukt worden. Verhoging van de Rc-waarde ligt in dezelfde ordegrootte als glaswol en parels. Per woning kunnen mogelijk problemen ontstaan met vocht overslag (buitenmuur die vochtig blijft, meer kans aan de noordzijde) en dat het dauwpunt verkeerd komt te liggen. Bij de offerte van het gecertificeerde bedrijf moet dit uitgesloten worden. 

Aanbieders spouwmuurisolatie:

  • Takkenkamp isolatie: Aminotherm, €16,50 per m2
  • AZ-isolatietechniek: zowel glaswol Knauf Supafil als HR++parels, €16,- per m2, afnemend tot € 14,- per m2 bij 10 of meer woningen.