“Bij weer een zware aardbeving in Groningen was niets doen voor ons geen optie meer”
Dat mensen ieder zo hun eigen redenen hebben om over de energietransitie niet alleen na te denken maar ook beslissingen te nemen, blijkt maar weer uit het verhaal van Alfred en Ineke. Voor hen was de zware aardbeving in Groningen begin 2018 de reden om het niet te laten bij alleen de zonnepanelen maar ook andere stappen te zetten om hun gebruik van aardgas terug te dringen.
“We vonden het de hoogste tijd om niet langer af te wachten maar zelf het voortouw te nemen”, aldus Ineke, “voor de mensen in Groningen, voor het klimaat, CO²-reductie, voor onze kleinkinderen. Niets doen was voor ons niet langer een optie.”
Vijf jaar geleden zijn de eerste 24 zonnepanelen op het dak geplaatst (op het oosten en westen); 3 jaar later gevolgd door nog 12 stuks (op het westen). De zonnepanelen blijken rendabeler dan oorspronkelijk gedacht omdat nu de salderingsregeling voor zonnepanelen door minister Wiebes tot 2023 is verlengd (met afbouw tot 2030).
De hybride-warmtepomp is 1,5 jaar geleden geïnstalleerd. Voor de keuze van de warmtepomp hebben Alfred en Ineke zich o.a. laten adviseren door hun energieleverancier. De warmtepomp en gasketel worden aangestuurd door één regelunit.
![]() |
De warmtepomp zorgt voor een constante kamertemperatuur van 19 graden. De warmtepomp is zo afgesteld dat zodra de buitentemperatuur onder de 4 graden komt, er pas met gas gestookt wordt. Ook kan er met gas bijgestookt worden ingeval er behoefte bestaat aan hogere temperatuur in huis. Het echtpaar kiest er op dat soort momenten liever voor om een trui aan te trekken.
De buitenunit maakt weinig geluid en is op meer dan 10 meter afstand niet meer te horen. Zomers is er natuurlijk helemaal geen geluidsoverlast, want dan wordt er niet gestookt.
![]() |
Verdere maatregelen die Alfred en Ineke hebben genomen, zijn het vervangen van het elektrische kacheltje in Ineke haar atelier door infrarood verwarming, het vernieuwen van de CV-ketel, koelkast en vriezer en tevens heeft Alfred overal alle lampen vervangen door LED-verlichting.
Op basis van het gemiddelde verbruik vóór hun eerste energiebesparende maatregelen en het gemiddelde van de laatste 3 jaar is er sprake van een besparing van ongeveer 3000 kWh op het elektriciteitsverbruik en 2000 m³ besparing op het gasverbruik. Per jaar levert dit een geldelijke besparing op van ca. € 2.750 per jaar. “Alhoewel wij alle aanpassingen hebben gedaan op basis van onze idealen en niet om geld te besparen, is het natuurlijk wel prettig dat de gemaakte kosten binnen ruim 5 jaar zullen worden terugverdiend”, merkt Alfred op.
Het verbruik in 2019 bedroeg ongeveer 1000 m3 gas en ruim 1100 kWh elektriciteit; het gemiddelde verbruik zal in de komende jaren nog verder dalen. Zeker omdat Alfred en Ineke nog overwegen om de oude radiatoren te vervangen door lage temperatuur radiatoren en er ook nog gekeken zal worden of en hoe de isolatie van het huis kan worden verbeterd.
Tekst: Yvon Bus