Bouke Thijsseling
“Nu overstappen doe ik voor mij. Pas over 10 jaar overstappen doe je voor de volgende bewoner”
Zoals te verwachten is bij een rechtgeaarde Fries, heeft Bouke de koe voortvarend bij de horens gevat: alternatieven inventariseren, berekeningen laten maken en een beslissing nemen. Hij is als een van de eersten in de wijk van het gas af.

Er waren drie redenen voor Bouke om na te denken over zijn energiegebruik en het eventueel kiezen van een andere warmtebron: het milieu, het hoge gasverbruik van de aanwezige luchtverwarming. Als je zelf nog rendement wilt hebben uit een investering, moet je nú keuzes maken en niet pas over 10 jaar.
Zijn beslissingen zijn mede genomen op basis van een warmteverlies berekening, die hij heeft laten uitvoeren.
Inmiddels is Bouke volledig van het gas af. Dit betekent dat de leidingen tot aan de weg weggehaald zijn. De gasleiding wordt er vanaf de straatkant uit getrokken. Nu kan dat nog zonder hiervoor te moeten betalen, vanaf maart 2022 zijn daar vermoedelijk kosten aan verbonden.
Op de benedenverdieping zorgt vloerverwarming voor verwarming. Op de bovenverdieping staan 2 LTV (lage temperatuur) radiatoren, waarvan er nog één te vinden is in de garage. Het geheel draait op een warmtepomp van Zweeds fabricaat (NIBE). “Want de Zweden zijn gewend om met de kou om te gaan”, aldus Bouke. Dit ondanks het feit, dat de leverancier op dat moment nog weinig ervaring had met het gekozen type warmtepomp.


Voor de zonnepanelen is dezelfde leverancier gekozen als voor de warmtepomp. Dit om discussies met betrekking tot aansluiting en koppelingen uit te sluiten.
In eerste instantie werd uitgegaan van een benodigde warmtepomp capaciteit van 13 kW, maar uiteindelijk bleek 8 kW voldoende te zijn. Bij de warmtepomp kan alles door middel van het internet ingeregeld en uitgelezen worden. Ook storingen zijn via deze software onmiddellijk inzichtelijk.
Bouke heeft er voor gekozen het maximale aantal panelen op zijn dak te plaatsen; mede uit esthetisch oogmerk. Er liggen nu 33 panelen van 340 Watt/piek op het dak met een opbrengt van 10.560 Watt/piek. De opbrengst is prima. Om uit te komen op een energieverbruik van 0 is een opbrengst nodig van 9.000 kWh per jaar. Binnenkort komen er zelfs nog 11 panelen bij.
De ramen zijn voorzien van HR++ glas. De boiler heeft een capaciteit van 180 liter wat voldoende is voor 2-3 personen. Bouke heeft een gewone douche. Elektrisch gekookt werd er al, dit is aangepast naar inductie.
“Nu alleen nog een elektrische auto”, besluit Bouke.
Tekst: Yvon Bus