Fam. Cassé

“Kijk naar je eigen situatie en neem een rationele beslissing, zodat je morgen goedkoper uit bent dan gisteren”

Pieter is een man die van niemand afhankelijk wil zijn. En die karaktertrek heeft er voor gezorgd dat  hij – eerder dan de meesten van ons –  al bezig was met energiebesparende maatregelen in combinatie met de beslissing in 2013 van het gas af te gaan. “Iwan met Russisch gas wil ik niet aan mijn keukentafel”, aldus Pieter. 

Al bij de bouw van zijn huis heeft Pieter oog gehad voor het warmterendement van zijn woning. Het huis is opgebouwd met gasbeton en kwam in 1992 al boven de toen geldende isolatienormen (> Rc 3,0) en werd voor bijverwarming gekozen voor een houtkachel.

Drie jaar na de bouw van het huis in 1995 is er een zonneboiler aangeschaft, die tot op de dag van vandaag nog steeds voorziet in 50% van de warmwaterbehoefte. In de andere 50% werd eerst voorzien door een combiketel en vanaf 2013 door een elektrische boiler.

Start in 1995

Toen in 1997 Nuon als eerste groene stroom aanbood in Lelystad, is hij hier naar overgestapt. Dit in lijn met de wens om zo min mogelijk fossiele brandstof te gebruiken. De 2 cent extra per kWh vond Pieter te overzien.

In 2004 bood Nuon aan om vier zonnepanelen als compensatie voor het hogere prijs voor natuurstroom te installeren; dit viertal geven samen 500 Wp. Gezien de kleine investering (iets van 300 euro) was het geen moeilijke beslissing. 

In 2010 gaf Nuon een certificaat, waarin werd beloofd, dat de CO2 uitstoot van het gebruikte aardgas zou worden gecompenseerd, waardoor CO2 neutraal gestookt werd.

Eind 2012/begin 2013 stortte de koelkast in, was het gastoestel op en werd er nog gekeken naar een televisie met een elektronenkanon. Het bleek een uitstekend moment om na te denken hoe verder. Een moment dat samenviel met vergaande discussies rond het gebruik van zonnepanelen. Tegenstanders vonden de panelen ontsierend en meenden dat het zou leiden tot waardevermindering van je huis. Het toont maar weer eens hoe tijden veranderen; nu is je huis mogelijk minder waard als je géén zonnepanelen hebt geïnstalleerd. 

Besloten werd 18 zonnepanelen te installeren en met de huidige 4 panelen (jazeker, die vier oudjes uit 1999 werken nog steeds prima) wordt een capaciteit bereikt van 5.000 Wattpiek.

Sinds 2004

Zoals eerder de zonnepanelen controversieel waren, zo is dat nu met houtkachels. Pieter heeft vorig jaar een nieuwe houtkachel aangeschaft met een rendement van 80% en gebruikt de houtkachel nog steeds als bijverwarming in extra koude dagen. De cv installatie is in 2013  vervangen door temperatuur- en tijd-gestuurde elektrische panelen. 

In 2013 hadden we wel even een spannend moment”, vertelt Pieter. “We gingen van het gas af en hebben meteen alles laten weghalen. Het gas is op straat afgesloten. Toen kon dat nog gratis. Nu helaas niet meer. ‘We hebben geen enkel probleem ondervonden en nooit spijt gehad”, geeft Pieter aan. “Het was meer een mentaal dingetje.

Alleen beneden is het dubbelglas vervangen door HR++. Sinds de glasvervanging (en de milde winters) komen de elektrische panelen beneden niet vaak meer in actie. Er is geen vloerverwarming.

Voor 2013 verbruikte Pieter € 1000 aan gas en licht. Momenteel krijgt hij jaarlijks tussen de € 250 en € 350 van Vattenfall terug. 

Pieter (sinds 2019 de voorzitter van Natuur- en Milieufederatie Flevoland) spreekt de hoop uit dat het mogelijk wordt, dat ieder huis een warmtescan krijgt, zodat je heel gericht kunt bepalen waar je investering noodzakelijk is; namelijk als eerste daar waar je aan de buitenkant warmte verliest. Die uitkomst kan dan gekoppeld worden aan een advies hoe je voor jouw energiebehoefte de beste keuze kunt maken uit de diverse mogelijkheden.

Pieter: “Kies een voor de hand liggende oplossing, die ook een kostenreductie betekent. Zorg dat je geen warmte kwijt raakt en leg zonnepanelen op het dak van je huis, als het daarvoor geschikt is.

Tekst: Yvon Bus